Bibliotekë

kargah Logo neu

kargah e.V.
Zur Bettfedernfabrik 1
30451 Hannover
Tel.: 0511-126078-0
Fax: 0511-126078-29
www.kargah.de
E-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Bibliotekë

Biblioteka iraniane dhe Qendra e dokumentacionit

Një nga projektet më të mëdha dhe më të rëndësishme të realizuara nga kargah ishte krijimi i Bibliotekës iraniane dhe Qendrës së dokumentacionit. Fillimet e këtij projekti datojnë në vjeshtën e vitit 1993. Diskutimet e shumta brenda kargah dolën në përfundimin, se deri më sot jeta në emigracion është vëzhguar kryesisht nga pikëpamja e vështirësive dhe problemeve, me të cilat iranianët janë përballur në vendin pritës, Republikën Federale të Gjermanisë. Fokusi mbi këtë pjesë të jetës është patjetër i rëndësishëm, por gjithashtu nuk duhet harruar, se shumë emigrantë, ndër ta edhe iranianë, pavarësisht vështirësive zhvillojnë një jetë shumë produktive në shkencë, art apo kulturë.Problemi ishte, se për shkak të mungesës së infrastrukturës dhe institucioneve të komunikimit, krijuesit iranianë nuk mund t'i arrinin të adresuarit e tyre gjithmonë, dhe anasjelltas, iranianët e interesuar shpesh nuk kishin mundësi të merrnin një informacion të plotë.

Në përfundim të këtij diskutimi (riprodhuar ketu në mënyrë tepër të cunguar) u vendos realizimi i projektit „Biblioteka Iraniane dhe Qendra e Dokumentacionit”, për t'i ofruar publikut një përmbledhje librash, revistash dhe dokumentash iraniane. Ishte e qartë se ky projekt nuk mund të realizohej pa një zgjerim të hapësirave të shoqatës. Pas fazës së parë të projektit dukej të jetë disi financiarisht të sigurt, ishte filluar me marrjen e librave, revistave dhe dokumenteve dhe zbulimin e tyre.

Në dhjetor 1993, kargah mund të lëshuar pastaj "drejtori Titulli dygjuhëshe Publikimeve e Emigrantëve iraniane cila u shfaq nga vitin 1979" si një rezultat të punës së ndërmjetme. Biblioteka dhe Qendra e Dokumentacionit u përdorën nga ditën e parë në mënyrë aktive.Puna gjatë kohës së kredisë bërët ekskluzivisht nga punëtorët vullnetare. Edhe pse kufijtë financiare të kargah janë të ngushtë, është një vazhdim duke u përpjekur për të zgjeruar mbledhjen e bibliotekës. Aktualisht i ka biblioteka rreth 17.000 libra, disa prej të cilave më pak se një e treta janë shfaq jashtë vendit,dhe mbi rreth 1.100 tituj revista, dmth mbi një mijë copë. Kështu, pas dijës tonë është biblioteka e vetëmja në shënjestër, së merr parasysh në Publikime të Emigrantëve iraniane dhe të mban mbledhjen e vetë. Në vitin 2011 u zhvendos biblioteka në një hapësirë më të madhe në të njëjtën ndërtesë Hapësira e ofron një dhomë leximi që mund të përdoret për ngjarjet dhe takime të vogla. Ndërkohë u zgjeruar mbledhja e bibliotekës në letërsia ruse, Vietnamese, turke dhe kurde dheregjistruar elektronik, në mënyrë që titujt ekzistuese mund të gjendet nëpërmjet një katalogu.

Përgjigja deri tani në Bibliotekë dhe Qendra e Dokumentacionit ne konfirmuar, Se është një nevojë e qartë për objekte si kjo lloji në të gjitha qytete dhe kultura gjuhësore dhe në të ardhmen, do të ka gjithnjë e më shumë. Për ruajtjen e bibliotekës dhe zgjerimin e saj është një Financimi i përhershëm e nevojshme, përndryshe ekziston rreziku së të vjetërohet mbledhja e librave me kalimin të kohës. 

Tel.:0511-12607817

Fax.: 0511-12607822

Email: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Impressum

pfilekargah e.V.
Verein für Interkulturelle Kommunikation
Migrations- und Flüchtlingsarbeit
Zur Bettfedernfabrik 1
30451 Hannover

Wer ist online

Kemi 241 vizitues e asnje perdorues online